Monday, June 26, 2006

Wateroverlast in Paramaribo

In de achter ons liggende weken is het water in het binnenland meerdere keren gekomen en gegaan. Wat nog van de landbouwgewassen over was na de eerste overstroming zal na de derde keer dat de gronden onder water liepen wel verloren zijn. Nu de overstroming vrijwel uit het nieuws is, begint het natraject, dat ernstiger en moeilijker lijkt te worden dan na de eerste overstroming werd gedacht.

Terwijl het binnenland vocht tegen het water en steeds meer gebieden te maken krijgen met overstromingen en wateroverlast, bleef Paramaribo niet geheel gespaard. De mensen in buurten die van oudsher een slechte afwatering hebben, 'pinaren'. Het water loopt dagenlang niet weg, straten en wegen gaan verder kapot en kinderen en volwassenen moeten zich door vervuild water waden naar een plek waar ze de bus kunnen pakken of verder relatief droog door kunnen lopen naar school of werk. Het is een van de vele onhoudbare situaties. De vraag is wat er moet gebeuren om deze problematiek op te lossen.

Het weer hebben we natuurlijk niet onder controle, maar zoals in alle landen waar de natuur niet altijd vriendelijk is, moeten we door het instellen van waarschuwingsystemen, steeds voorbereid zijn op wat komen kan. In Suriname zijn daarvoor de Meteorologische en de waterloopkundige diensten erg belangrijk. Er moet bij deze diensten een inhaalslag worden gemaakt, zodat de beschikbare menskracht optimaal kan functioneren. Apparatuur, transportmogelijkheden, communicatiemogelijkheden en samenwerking met het buitenland zijn de eerste zaken die zich opdringen bij evaluatie van de toestand en het inventariseren van problemen.


Naast het voorspellen van de neerslag en het monitoren van het vraagstuk van de zeespiegelstijging, zijn de omvang en de toestand van het afwateringssysteem van de stad natuurlijk van het grootste belang. De deskundigen van de meteodienst geven aan dat als de afwatering van de stad geheel in orde zou zijn, pakweg 70% van het probleem zou zijn opgelost. Daarnaast moet uitbreiding van het afwateringssysteem plaatsvinden in verband met de huidige en toekomstige groei van de stad.

De waterhuishouding van Paramaribo moet dus met grote prioriteit worden aangepakt, zoveel is zelfs voor de leek duidelijk.
De zorg hiervoor zou bij een betere bestuurlijke indeling en ordening, in handen kunnen zijn van een gekozen burgemeester (DC) van Paramaribo, terwijl een gemeenteraad, de volksvertegenwoordiging van de stad, daar toezicht op zou houden. Aangezien het stads(gemeente)bestuur zich uitsluitend met Paramaribo bezig zou houden, zouden de bestuurders beslist meer tijd hebben om een geïntegreerd plan te maken, voor o.a. ruimtelijke ordening, plaatsing van scholen, sportvelden en industrie terreinen, huisvesting en afwatering konden worden geregeld.

Aangezien we nog steeds het land besturen vanuit een centralistisch model, is het de regering die ervoor moet zorgen dat deze kwestie wordt aangepakt. Als het nodig is externe financiering in te zetten, dan moet dat op korte termijn gebeuren.

Er zijn in verband met de aan de gang zijnde klimaatsverandering wel fondsen voor maatregelen die de schade daarvan moeten verminderen, door landen op de gevolgen voor te bereiden. Het is zaak dat een speciale groep die hiermee wordt belast een werkplan voor de verbetering van de waterhuishouding van de stad presenteert, zodat alle mogelijkheden voor financiering kunnen worden ge-identificeerd.We zullen hoe dan ook de werkzaamheden moeten starten en niet wachten tot het kalf verdronken is, in een door extreem hevige slagregens en een gestegen zeespiegel ondergelopen Paramaribo.

Friday, June 09, 2006

Where are we at, what's happening, sa' e psa??

Where are we at, what’s happening? Sa’e psa?
Almost exactly one month after the first flood, the schools and homes are once more totally flooded. The water is about 50 cm (2 feet) lower than the first time. More rain is expected. Thank God for the forest. The rainforest saved lives. Without it, we certainly would have had many casualties, like we hear of in other countries. Now it is raining in Parmaribo. We have extreme amounts of rain falling in short periods of time in Paramaribo and the rest of the coastal area.

And if it all wasn’t enough, suddenly there is an earthquake, in French Guiana. Suriname gets lots to think about these days..

We zullen ons moeten voorbereiden op abnormale hoeveelheden regen in de komdende weken. Dit is het bericht van de meteorologische dienst. Gemiddeld is de hoeveelheid neerslag niet extreem, maar de hoeveelheid regen die in korte tijd (uren en dagen) valt is volgens deskundigen van dit instituut wel boven het normale.
Voeg dit bij de slechte situatie van onze afwatering en Paramaribo is ‘a disaster waiting to happen’. Ik denk dat we de verantwoordelijkheid hebben als burgers om druk op de autoriteiten uit te oefenen om het afwateringssysteem snel en goed aan te pakken. We hebben niet nog meer van dit soort situaties nodig.
We hopen allemaal op geluk, maar zijn toch verplicht normale voorzorgsmaatregelen te treffen, zodat we niet worden overvallen door problemen die we toch wel hadden kunnen voorzien.

Thursday, June 01, 2006

Energie, global warming en weersveranderingen niet ver van ons bed..

Intussen gaan we ook in Suriname door met het zoeken naar mogelijkheden voor verruiming van onze energieopwekkingsportefeuille. Bio brandstoffen horen voor een tropisch land tot de opties die moeten worden onderzocht. En ja, ook hier stimuleren de hoogte van de diesel- en gasolineprijzen en recente ontwikkelingen op onze electriciteitsrekeningen ons, om naar alternatieven uit te kijken. Of ook de EBS naar diversificatie streeft, is niet bekend. Op dit moment ziet het er niet echt naar uit.

Ons energieplaatje is in Suriname nogal ‘groen’, want vanwege de Afobakka waterkrachtcentrale is meer dan 50% van onze energie mix van waterkracht afkomstig. We hebben tot nu toe ook geen last van grote acceleratie in ons ontwikkelingstempo, dus onze bijdrage aan ‘global warming’ en daarmee aan 'climate change', valt natuurlijk reuze mee.

Datzelfde kan volgens de wetenschappers niet gezegd worden van de verwachte invloed die de klimaatsveranderingen op Suriname zullen hebben. In het algemeen schijnt voor onze regio in de eerste fase vooral het algemeen beeld van meer extreme weersomstandigheden van toepassing, maar op de lange duur wordt een droger klimaat voorspeld, dat uiteindelijk van invloed zal zijn op de vegetatie. Naar het schijnt worden deze verwachtingen door onze metereologen bevestigd. Ze geven aan dat het langzaamaan minder regent in Suriname.

Aan de andere kant verwachten hydrologen dat de kustvlakte, ja inclusief Paramaribo, steeds meer last zal krijgen van de oprukkende zee en ze hebben plaatjes laten zien van een hoofdstad die voor een belangrijk deel door de zee zal worden overgenomen...in tijd... en als we niets doen...

Hoeveel wij nog tijdens ons leven van deze veranderingen zullen zien en welke invloed ze zullen hebben, is natuurlijk moeilijk precies in te schatten, maar voor iedereen die zich met beleid en planning wil of moet bezighouden is het van belang de verschillende scenarios te kennen en bij langere termijn planning rekening te houden met de verwachtingen. Ondertussen moeten we ervoor zorgen dat we op meer grillen van de natuur zijn voorbereid, de lichten aanblijven en de auto’s blijven rijden en wel tegen kosten die in overeenstemming zijn met onze persoonlijke en nationale economische positie.

Voor onderzoek op het gebied van bio brandstoffen kunt u op de site van IRECA terecht en het kan ook geen kwaad om eraan te wennen de site van de Meteodienst Suriname wat vaker te bezoeken.

Getting back to normal?

People in upper Suriname are counting their losses. Marowijne river is still not totally dry and more rain is coming in from the Brazilian border. We still have a 2 months of rainy season left and the psychological reaction to these heavy rains we have seen our whole lives is now that we look and listen to it hammering our roofs, and hope that it will stop within the normal 20 – 30 minutes. Suddenly, we don’t take that for granted anymore.

De mensen in de boven Suriname zijn met de opruiming begonnen. De schade aan kostgrondjes wordt duidelijk. In het Marowijnegebied droogt het nu pas op, maar er komt meer regen in het zuiden. Hopelijk blijft dat binnen het normale.
Het is gek dat we nu, wanneer het regent wat zorgelijk kijken naar de lucht en hopen dat het op tijd stopt. Het blinde vertrouwen dat het wel overgaat is enigszins geschonden...

Saturday, May 27, 2006

Climate change : zijn we voorbereid - are we prepared?

Climate change: Zijn we voorbereid – are we prepared?
Yes, the question for us is not about actions against CO2 emissions but about what we can do to be prepared for extreme weather events and a rising sea level. Suriname has low emissions and has no direct influence on the big polluters, so even if we are convinced that human activity is contributing to global warming and climate change, immediate action will have to come from these industrialized and industrializing countries. Preparedness needs to be our main concern and there are certain measures we need to take as soon as possible. First and foremost we will need to pay great attention to the condition of the water drainage system of Paramaribo otherwise we might be in for some unpleasant surprises in months or years to come.

Het belangrijkste is dat we ons goed voorbereiden op dingen die komen kunnen en daar zit nu juist het vraagstuk. We weten niet precies wat, hoe of wanneer en hoe ernstig de dingen zijn die we moeten verwachten. Nu is het een overstroming, anderhalf jaar geleden was het de droogte. In elk geval zullen we niet onvoorbereid kunnen zitten wachten op wat komen gaat. Guyana heeft het probleem van het water gehad en nadat we het binnenland hebben gezien moet het duidelijk zijn dat we in elk geval voorzorgsmaatregelen tegen overstromingen moeten treffen.

Paramaribo heeft deze keer geluk gehad. Het is echter een kwetsbaar gebied, met een grote bevolking, zonder hooggelegen delen en met enkele laaggelegen gebieden die een slechte afwatering hebben. De afwatering van onze stad, vormt ook zonder noemenswaardige wateroverlast al een probleem.
De informatie die enkele deskundigen aan de aanwezigen doorgaven tijdens een lezing voor het Wetenschappelijk Bureau van de NDP, wekte enerzijds bezorgdheid, maar aan de andere kant is het bericht dat met goed onderhoud ongeveer 70% van het vraagstuk van de afwatering zou zijn opgelost bemoedigend. De overheid kan dus voor de korte termijn een belangrijk deel van de problemen oplossen, door onmiddellijk het afwateringssysteem te laten opschonen en repareren waar dat nodig is.

De deskundigen geven aan dat voor meer structurele verbetering, het systeem moet worden uitgebreid, zodat het op de huidige en toekomstige groei zal zijn afgestemd.
Het heeft op dit moment weinig zin om in paniek te plannen om hele buurten of dorpen permanent naar een andere locatie te verhuizen. We zien jaarlijks de orkanen in het Caraibisch gebied maar de mensen kunnen hun woongebieden niet permanent verlaten. We moeten dus plannen voor de toekomst en voor Paramaribo die maatregelen nemen die ons voor een watersnoodramp kunnen behoeden.

Film op het web, over de watersnood in Suriname

Film over de watersnood in Suriname
Intussen hebben meer dan 600 mensen de films gezien die online zijn gezet. De serie bestaat uit 3 delen. Het derde deel moet in de komende week te bekijken zijn.

De films zijn hier te bekijken:
http://video.google.com/videosearch?q=%22Flood+in+Suriname%22

wacht rustig tot de file voor een belangrijk deel in het geheugen van de computer is.

Thursday, May 18, 2006

Ontwikkeling, energie en klimaatsverandering


Klimaatsverandering en energie zijn bijzondere vraagstukken die elk op hun eigen wijze van groot belang zijn voor het voortbestaan van onze gemeenschappen en zeker van  op technologie gebaseerde moderne samenlevingen.
Energie en klimaatsverandering staan ook niet los van elkaar. Door vrijwel alle wetenschappers wordt de relatie gelegd tussen de hoeveelheid CO2  in de atmosfeer en de verandering in het klimaat op aarde. Door de meeste onderzoekers wordt daarnaast de stijging van de temperatuur aan verbranding van fossiele brandstoffen toegeschreven.
Tegelijkertijd steekt het vraagstuk van de relatieve en op den duur absolute schaarste aan diezelfde fossiele brandstoffen de kop op, terwijl de economische systemen in de wereld tot nu toe gebaseerd zijn op het principe dat er steeds economische groei moet zijn, waardoor ze dus steeds meer energie nodig hebben. Vooral landen in ontwikkeling vertonen scherp stijgende curves in hun energiebehoefte.
Deze factoren bijelkaar, leveren een explosieve situatie op en we hebben jammer genoeg, reeds letterlijk de eerste ontploffingen op onze TV schermen kunnen zien.
Alles wijst erop dat de wereld voor veranderingen staat die paradigmaverschuivingen op meerdere gebieden van ons zullen eisen om ons voortbestaan te garanderen. Landen zullen meer dan ooit behoefte hebben aan creatieve leiders op alle niveaus.
Voor Suriname hebben deze vragen direct te maken met onze olieproductie, olievoorraden, energiebehoefte en energievoorziening in district en binnenland.
Er zijn mensen die zich afvragen of we ons met hernieuwbare energie moeten bezighouden ‘terwijl we olie hebbben’ en weer anderen denken in de richting van moderne kernenergie.
Het is duidelijk dat veel landen nog niet uit het vraagstuk zijn en voor Suriname komen er de bekende problemen bij in de vergelijking. Er zijn enkele maatregelen die op korte termijn moeten worden genomen in het kader van goede beleidsformulering en monitoring:
  • Een bij wet ingestelde energieraad met in als opdracht om het energievraagstuk fundamenteel te bestuderen en beleid te helpen maken op dit stuk. De raad doet periodiek verslag aan zowel de regering als De Nationale Assemblée.

  • Het NIMOS moet opnieuw als zelfstandig instituut onder de President gaan functioneren.
We kunnen niet te lang blijven discussieren, maar zullen door dit soort maatregelen moeten garanderen dat we rationeel plannen voor zaken die zeker zullen komen en voor zaken die mogelijk zijn.
Dure energie, energietekorten en onverwachte weersomstandigheden die grote schade kunnen aanbrengen aan onze reeds zwakke economie vormen de contouren van het plaatje.
Het is duidelijk dat beleid moet worden gemaakt voor meer dan tot de volgende begroting of zelfs de volgende verkiezing. We zijn daar tot nu toe, zoals veel landen, niet erg sterk in gebleken.    

Monday, May 15, 2006

Flood in Suriname

Flood in Suriname

After all the strange behaviour of the weather in Suriname, disaster hit.

Het zat eraan te komen (zie vorige posts). Na de droogte in het binnenland van ongeveer anderhalf jaar geleden, hebben we nu de overstroming.
Tijd om wakker te worden en te zorgen dat we voorbereid zijn voor dit soort extremen van het weer.

Monday, March 27, 2006

Still raining, het regent in de droge tijd..

Returning from Antigua I came home to a still very wet Suriname, and this is the dry season! It is raining whole days, nights and not a few drops! Heavy rain and wind too. I guess it is good for the crops in the field but many areas of Paramaribo were flooded. It was not as bad as in Guyana, but still, the water disrupted normal live. We will surely have to improve the draining system of the city.

Na de 'overstromingen' van Paramaribo van de laatste weken, hebben we hopelijk goed in de gaten dat we in de komende jaren hoge prioriteit zullen moeten geven aan onze afwatering.

Saturday, March 11, 2006

Klimaatverandering of just a glitch?

Heavy rains in the dry season, regenstormen in de droge tijd, langdurige droogte twee jaar geleden, Kunnen we eraan voorbij gaan of zijn dit tekenen van veranderingen waar we aandacht moeten schenken?

We hebben gezien dat als de droge tijd twee of drie maanden te lang zou duren onze mensen in het binnenland serieuze problemen hebben, niet allen met landbouw, maar ook en misschien vooral met transport. De rivier loopt vrijwel droog en de mensen kunnen de stad niet bereiken. Hulpverleners in de kustvlakte kunnen de dorpen niet bereiken.

Probably time to stop and consider climate change effects in Suriname.

Interessant artikeltje in de link hierboven, dat me is toegzonden door een kennis die zich ook bezig houdt met de veranderingen in de wereld en onze reactie daarop.

Sunday, January 29, 2006

Coconut oil as fuel: can it be done?

According to Jerry kramer in the Marshall Islands: "Yes"!
Already the cars and boats of his company are running on coconut oil and some have been doing so for three years now, without any problem.
It seems like we need to give this a good look and check out our options.


----------------------------------------
Foto: Coronie, the beautiful
----------------------------------------
Als Jerry Kramer zijn auto's en boten kan draaien op cocosolie, is het interessant te bekijken of we hier in Coronie iets interessants met onze kronto-oli kunnen doen. De prijs is op dit moment wel te hoog (meer dan 1 us$ per liter tot in Coronie).

Ook andere soorten olie trekken de aandacht. Een van ze is olie uit Jatropha Curcas zaden. Dit is een niet eetbare olie, die dus niet met voedselproductie wedijvert. Deze plant trekt vooral de aandacht omdat het blijkbaar op zeer arme grond kan groeien en produceren.

Biodiesel or Crude vegetable oil as fuel for your car

Biodiesel or Crude vegetable oil to fuel your car.
Biodiesel of Pure plantaardige olie als brandstof voor uw auto.

Run you diesel vehicle on biodiesel from vegetable oil, or even on crude vegetable oil instead of petro diesel. Evidence is piling up that biofuels might really be the first alternative energy source for transportation and electricity generators.
For people living in remote areas this could mean the end of their dependence on very, very expensive diesel that, for example in Suriname, has to be transported across rapids, to arrive in their villages at a cost, prohibitive to any kind of economic activity.

In the Pacific some trials have been done and worth checking out.

We will follow these developments and take notice of the opportunities they bring for our people in the interior of Suriname.

Dutch

Een optie voor het overschakelen van fossiele brandstoffen naar biobrandstof is het gebruik van plantaardige of dierlijke olie als grondstof voor biodiesel. Daarnaast blijken sommige soorten plantaardige olie ook onveranderd geschikt om uw dieselauto de noodzakelijke energie te leveren. Er is dan een kleine aanpassing van uw auto nodig.

Voor mensen die ver van economische centra zitten is dit laatste van bijzonder belang omdat ze ook hun dieselgenerator kunnen voorzien van brandstof, die anders tegen de meest onmogelijke prijzen uit steden moet worden ‘geimporteerd’. In Suriname zijn daar misschien mogelijkheden voor het binnenland. In de Pacific zijn ze al eerder begonnen met het onderzoek, zoals goed samengevat in dit artikel.