Klimaatsverandering en energie zijn bijzondere vraagstukken die elk op hun eigen wijze van groot belang zijn voor het voortbestaan van onze gemeenschappen en zeker van op technologie gebaseerde moderne samenlevingen.
Energie en klimaatsverandering staan ook niet los van elkaar. Door vrijwel alle wetenschappers wordt de relatie gelegd tussen de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en de verandering in het klimaat op aarde. Door de meeste onderzoekers wordt daarnaast de stijging van de temperatuur aan verbranding van fossiele brandstoffen toegeschreven.
Tegelijkertijd steekt het vraagstuk van de relatieve en op den duur absolute schaarste aan diezelfde fossiele brandstoffen de kop op, terwijl de economische systemen in de wereld tot nu toe gebaseerd zijn op het principe dat er steeds economische groei moet zijn, waardoor ze dus steeds meer energie nodig hebben. Vooral landen in ontwikkeling vertonen scherp stijgende curves in hun energiebehoefte.
Deze factoren bijelkaar, leveren een explosieve situatie op en we hebben jammer genoeg, reeds letterlijk de eerste ontploffingen op onze TV schermen kunnen zien.
Alles wijst erop dat de wereld voor veranderingen staat die paradigmaverschuivingen op meerdere gebieden van ons zullen eisen om ons voortbestaan te garanderen. Landen zullen meer dan ooit behoefte hebben aan creatieve leiders op alle niveaus.
Voor Suriname hebben deze vragen direct te maken met onze olieproductie, olievoorraden, energiebehoefte en energievoorziening in district en binnenland.
Er zijn mensen die zich afvragen of we ons met hernieuwbare energie moeten bezighouden ‘terwijl we olie hebbben’ en weer anderen denken in de richting van moderne kernenergie.
Het is duidelijk dat veel landen nog niet uit het vraagstuk zijn en voor Suriname komen er de bekende problemen bij in de vergelijking. Er zijn enkele maatregelen die op korte termijn moeten worden genomen in het kader van goede beleidsformulering en monitoring:
- Een bij wet ingestelde energieraad met in als opdracht om het energievraagstuk fundamenteel te bestuderen en beleid te helpen maken op dit stuk. De raad doet periodiek verslag aan zowel de regering als De Nationale Assemblée.
- Het NIMOS moet opnieuw als zelfstandig instituut onder de President gaan functioneren.
Dure energie, energietekorten en onverwachte weersomstandigheden die grote schade kunnen aanbrengen aan onze reeds zwakke economie vormen de contouren van het plaatje.
Het is duidelijk dat beleid moet worden gemaakt voor meer dan tot de volgende begroting of zelfs de volgende verkiezing. We zijn daar tot nu toe, zoals veel landen, niet erg sterk in gebleken.
No comments:
Post a Comment