Saturday, May 27, 2006

Climate change : zijn we voorbereid - are we prepared?

Climate change: Zijn we voorbereid – are we prepared?
Yes, the question for us is not about actions against CO2 emissions but about what we can do to be prepared for extreme weather events and a rising sea level. Suriname has low emissions and has no direct influence on the big polluters, so even if we are convinced that human activity is contributing to global warming and climate change, immediate action will have to come from these industrialized and industrializing countries. Preparedness needs to be our main concern and there are certain measures we need to take as soon as possible. First and foremost we will need to pay great attention to the condition of the water drainage system of Paramaribo otherwise we might be in for some unpleasant surprises in months or years to come.

Het belangrijkste is dat we ons goed voorbereiden op dingen die komen kunnen en daar zit nu juist het vraagstuk. We weten niet precies wat, hoe of wanneer en hoe ernstig de dingen zijn die we moeten verwachten. Nu is het een overstroming, anderhalf jaar geleden was het de droogte. In elk geval zullen we niet onvoorbereid kunnen zitten wachten op wat komen gaat. Guyana heeft het probleem van het water gehad en nadat we het binnenland hebben gezien moet het duidelijk zijn dat we in elk geval voorzorgsmaatregelen tegen overstromingen moeten treffen.

Paramaribo heeft deze keer geluk gehad. Het is echter een kwetsbaar gebied, met een grote bevolking, zonder hooggelegen delen en met enkele laaggelegen gebieden die een slechte afwatering hebben. De afwatering van onze stad, vormt ook zonder noemenswaardige wateroverlast al een probleem.
De informatie die enkele deskundigen aan de aanwezigen doorgaven tijdens een lezing voor het Wetenschappelijk Bureau van de NDP, wekte enerzijds bezorgdheid, maar aan de andere kant is het bericht dat met goed onderhoud ongeveer 70% van het vraagstuk van de afwatering zou zijn opgelost bemoedigend. De overheid kan dus voor de korte termijn een belangrijk deel van de problemen oplossen, door onmiddellijk het afwateringssysteem te laten opschonen en repareren waar dat nodig is.

De deskundigen geven aan dat voor meer structurele verbetering, het systeem moet worden uitgebreid, zodat het op de huidige en toekomstige groei zal zijn afgestemd.
Het heeft op dit moment weinig zin om in paniek te plannen om hele buurten of dorpen permanent naar een andere locatie te verhuizen. We zien jaarlijks de orkanen in het Caraibisch gebied maar de mensen kunnen hun woongebieden niet permanent verlaten. We moeten dus plannen voor de toekomst en voor Paramaribo die maatregelen nemen die ons voor een watersnoodramp kunnen behoeden.

Film op het web, over de watersnood in Suriname

Film over de watersnood in Suriname
Intussen hebben meer dan 600 mensen de films gezien die online zijn gezet. De serie bestaat uit 3 delen. Het derde deel moet in de komende week te bekijken zijn.

De films zijn hier te bekijken:
http://video.google.com/videosearch?q=%22Flood+in+Suriname%22

wacht rustig tot de file voor een belangrijk deel in het geheugen van de computer is.

Thursday, May 18, 2006

Ontwikkeling, energie en klimaatsverandering


Klimaatsverandering en energie zijn bijzondere vraagstukken die elk op hun eigen wijze van groot belang zijn voor het voortbestaan van onze gemeenschappen en zeker van  op technologie gebaseerde moderne samenlevingen.
Energie en klimaatsverandering staan ook niet los van elkaar. Door vrijwel alle wetenschappers wordt de relatie gelegd tussen de hoeveelheid CO2  in de atmosfeer en de verandering in het klimaat op aarde. Door de meeste onderzoekers wordt daarnaast de stijging van de temperatuur aan verbranding van fossiele brandstoffen toegeschreven.
Tegelijkertijd steekt het vraagstuk van de relatieve en op den duur absolute schaarste aan diezelfde fossiele brandstoffen de kop op, terwijl de economische systemen in de wereld tot nu toe gebaseerd zijn op het principe dat er steeds economische groei moet zijn, waardoor ze dus steeds meer energie nodig hebben. Vooral landen in ontwikkeling vertonen scherp stijgende curves in hun energiebehoefte.
Deze factoren bijelkaar, leveren een explosieve situatie op en we hebben jammer genoeg, reeds letterlijk de eerste ontploffingen op onze TV schermen kunnen zien.
Alles wijst erop dat de wereld voor veranderingen staat die paradigmaverschuivingen op meerdere gebieden van ons zullen eisen om ons voortbestaan te garanderen. Landen zullen meer dan ooit behoefte hebben aan creatieve leiders op alle niveaus.
Voor Suriname hebben deze vragen direct te maken met onze olieproductie, olievoorraden, energiebehoefte en energievoorziening in district en binnenland.
Er zijn mensen die zich afvragen of we ons met hernieuwbare energie moeten bezighouden ‘terwijl we olie hebbben’ en weer anderen denken in de richting van moderne kernenergie.
Het is duidelijk dat veel landen nog niet uit het vraagstuk zijn en voor Suriname komen er de bekende problemen bij in de vergelijking. Er zijn enkele maatregelen die op korte termijn moeten worden genomen in het kader van goede beleidsformulering en monitoring:
  • Een bij wet ingestelde energieraad met in als opdracht om het energievraagstuk fundamenteel te bestuderen en beleid te helpen maken op dit stuk. De raad doet periodiek verslag aan zowel de regering als De Nationale AssemblĂ©e.

  • Het NIMOS moet opnieuw als zelfstandig instituut onder de President gaan functioneren.
We kunnen niet te lang blijven discussieren, maar zullen door dit soort maatregelen moeten garanderen dat we rationeel plannen voor zaken die zeker zullen komen en voor zaken die mogelijk zijn.
Dure energie, energietekorten en onverwachte weersomstandigheden die grote schade kunnen aanbrengen aan onze reeds zwakke economie vormen de contouren van het plaatje.
Het is duidelijk dat beleid moet worden gemaakt voor meer dan tot de volgende begroting of zelfs de volgende verkiezing. We zijn daar tot nu toe, zoals veel landen, niet erg sterk in gebleken.    

Monday, May 15, 2006

Flood in Suriname

Flood in Suriname

After all the strange behaviour of the weather in Suriname, disaster hit.

Het zat eraan te komen (zie vorige posts). Na de droogte in het binnenland van ongeveer anderhalf jaar geleden, hebben we nu de overstroming.
Tijd om wakker te worden en te zorgen dat we voorbereid zijn voor dit soort extremen van het weer.