Wednesday, December 09, 2009

2009 anders dan anders..


Een hele maand veel regen in de kleine droge tijd , droogte in de grote regentijd (heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt voor zover ik weet) terwijl de Meteodienst grote regenval voorspeld had en het in Brazilie zondvloed was; een zeer matige rest van de regentijd en geen spoor van de lange droogte die door de Meteorologische Dienst was voorspeld. Het is maar de vraag of er nu nog wel iets kan worden voorspeld.

Op dit moment een kleine regentijd die wel vroeg begon maar nu zoals we gewend zijn op gang is gekomen en een nattig, maar erg fris en koel Suriname. Zo zouden we 2009 kort kunnen beschrijven wat het weer betreft, althans wij gewone Surinamers die de zaak ondergaan.

Voor ons ongemerkt, daalt de gemiddelde jaarlijkse regenval wel gestaag.


Climate change ..

Sunday, March 08, 2009

Regen in maart..

In maart 2006 verwonderde ik me erover dat het zo onophoudelijk regende in de kleine droge tijd (zie o.a. de bijdragen van 11 en 27 maart 2006). In mei daarna hadden we overstroming. Het jaar daarop zagen we ongeveer hetzelfde patroon en de kustvlakte kreeg in de grote regentijd wekenlange wateroverlast te verwerken. Daar is ook kort naar verwezen in de posts van mei en juni 2007.

De kleine droge tijd is nu ook weer niet begonnen. It is raining in the dry season and not a few drops. Suriname moet in elk geval voorbereid zijn op de komende regentijd.

Monday, February 16, 2009

Wereldrecessie (depressie?), klimaatverandering en het Surinaams regenwoud


De Amerikaanse economie lijkt nog steeds in een vrije val te verkeren, ondanks behandeling en goedkeuring van president Obama's zogenoemde 'Stimulus Package'. Sommige economen spreken van een aankomende depressie, waarbij ze aangeven dat de mogelijkheden die de VS in 1930 als productieland had, nu niet meer aanwezig zijn. Slechts zo een 9 procent van de banen in dit grote land zijn in de productieve sector (!). De VS importeren veel meer dan ze exporteren. Ze zijn een consumptie economie geworden. Dat is in de eerste plaats voor hun een probleem, maar als hun economie het echt niet meer houdt, zal de rest van de wereld het ook weten.

Ik denk dat wij hier, die geen enkele invloed hebben op al deze ontwikkelingen er in elk geval voor moeten kiezen om wel voorbereid te zijn op mogelijke problemen in verband hiermee. Daartoe kunnen we ons eigen 'Stimulus Package' voor Surinamers opstarten waarin onder andere:

  • Programma voor woningbouw en bouw/upgrading van scholen met zoveel mogelijk lokaal materiaal en lokale know how en menskracht
  • Uitvoering van goed gestructureerd modern (duurzaam) land- en tuinbouwprogramma in meer zuidelijk gelegen nieuwe/bestaande landbouwnederzetting (omgeving zuid Para?). Dit in verband met voedselzekerheid en het scheppen van werkgelegenheid en huisvesting.
  • Uitvoering van een afwaterings- en waterkeringsprogramma voor Paramaribo/Commewijne en andere bedreigde plekken.
  • Organisatie van de kleine goudmijnbouw, middels een speciaal programma dat in het voordeel werkt van zowel degenen die in de sector werkzaam zijn als de staat Suriname
  • Ondersteuningsprogramma voor kleine ondernemers (Grond, kapitaal, ondersteuning en training, belastingincentives)

Er is natuurlijk nog meer dat gedaan zou moeten en kunnen worden.

Voor financiering van projecten is het belangrijk te weten dat, volgens de wereldbank, Suriname tot de meest bedreigde landen behoort in verband met problematiek rond zeespiegelstijging, terwijl we daartegenover erkenning (maar geen beloning) hebben gekregen voor het 'goede beheer' van onze bossen tot nu toe..We moeten met deze twee gegevens zaken kunnen doen. We zullen onze case goed moeten kunnen presenteren en snel.

Ontwikkeling van projectplannen die kunnen worden gefinancierd in het kader van bescherming tegen de effecten van klimaatverandering en behoud van ons regenwoud ten behoeve van de wereld, kan voor ons van levensbelang zijn.
Daarnaast is het noodzakelijk om onze economie structureel op een beter spoort te zetten, door met behulp van inkomsten uit de mijnbouw de agrarische sectoren uit het slop te halen.

Werk genoeg dus.